SUHU & JANGKA HAYAT MAKANAN DI DALAM PETI SEJUK | |||
NO. | MAKANAN | SUHU PENYIMPANAN (OC) | JANGKA HAYAT |
1. | Ikan | 1 | 1 hari |
2. | Karangan Laut | 1 | 1 hari |
3. | Daging Ayam & Lembu | 1 | 1 ½ hari |
4. | Daging Kisar & Daging Organ Dalaman | 1 | 1 hari |
5. | Daging Awet (cured meat) | 1 | 2-3 minggu |
6. | Daging & Ikan Kering | 1 | >1000 hari |
7. | Ayam | 1 | 2 hari |
8. | Buah-Buahan Segar | 3 | 2-4 hari |
9. | Buah-Buahan Kering | 1 | >1000 hari |
10. | Sayuran Jenis Berdaun | 3 | 3 hari |
11. | Susu Segar | 2 | 5-7 hari |
12. | Krim | 2 | 5 hari |
13. | Keju | 2 | 1-3 bulan (mengikut jenis) |
14. | Keju (sudah dibuka) | 2 | 3-4 hari |
15. | Mentega | 4 | 8 minggu |
16. | Marjerin | 7 | 8 minggu |
17. | Makanan yang Dimasak | 5 | 3-4 hari |
18. | Telur | 5 | 1 ½ minggu |