SUHU & JANGKA HAYAT BUAH-BUAHAN & SAYUR-SAYURAN DI DALAM PETI SEJUK | |||
NO. | MAKANAN | SUHU PENYIMPANAN (OC) | JANGKA HAYAT |
1. | Epal | 3 | 2 bulan |
2. | Pisang | 25/suhu bilik | 3-4 hari |
3. | ‘Brussels Sprouts’ | 4 | 3 minggu |
4. | Broccoli | 2 | 7 hari |
5. | ‘Celery’ | 2 | 3 minggu |
6. | Bunga Kobis | 2 | 1 ½ minggu |
7. | Lobak Merah | 4 | 4 minggu |
8. | Kobis | 4 | 2-3 minggu |
9. | Timun | 12 | 1-2 minggu |
10. | Anggur | 2 | 1-2 minggu |
11. | ‘Grape Fruit’ | 15 | 3 minggu |
12. | Tembikai Susu | 10 | 3 minggu |
13. | ‘Lettuce’/Daun Salad | 3 | 2 minggu |
14. | Lemon | 15 | 1-4 minggu |
15. | Limau Nipis | 10 | 3 minggu |
16. | Tembikai (tidak dipotong) | 4 | 14-21 hari |
17. | Tembikai (dipotong) | 3 | 5 hari |
18. | Cendawan | 3 | 5 hari |
19. | Bawang Besar | 3 | 1 bulan |
20. | Oren | 6 | 4 minggu |
21. | Pic | 3 | 2-4 minggu |
22. | ‘Pears’ | 3 | 1 ½ bulan |
23. | Nenas | 12 | 3 minggu |
24. | ‘Plums’ | 3 | 2-4 minggu |
25. | Kacang Tanah (Jenis Kering) | 10 | 2 bulan |
26. | Kentang | 4 | 2 bulan |
27. | Keledek | 12 | 1 ½ bulan |
28. | Strawberi | 2 | 10 hari |
29. | Jagung | 2 | 15 hari |
30. | Tomato (Separuh Masak) | 15 | 5 hari |
31. | Tomato (Masak Ranum) | 10 | 2 hari |