3 Jan 2012

Resepi : Kari Hijau Udang Thai

BAHAN-BAHAN
   A
      Secawan Pes Kari Hijau
      400ml Santan Pekat (2 biji kelapa)
      500ml Santan yang diperah kali kedua
      30g Daun Selasih segar

   B
      500g Udang
      2 sudu besar Gula
      50g Terung Pipit
      1 biji Terung Bulat
      2 biji Cili Merah
      2 biji Cili Hijau
      3 helai Daun Limau Purut

   C
      2 sudu besar Sos Ikan
      Garam secukup rasa

KAEDAH
1) Panaskan Santan Pekat ke dalam periuk. (kacau sehingga minyak menyisih)
2) Masukkan Pes Kari Hijau (masak sehingga wangi)
3) Masukkan Bahan B (goreng sehingga masak)
4) Tuangkan santan yang diperah kali kedua, Daun Selasih Segar & Bahan C untuk dirasa.
5) Tunggu beberapa minit & siap untuk dihidangkan.
6) Hidangkan bersama nasi.

Selamat Mencuba...!!!