- Penyedia makanan hendaklah membasuh tangan dengan sabun dan air yang bersih sebelum menyediakan sesuatu makanan.
- Peralatan dapur yang digunakan hendaklah bersih, tidak retak atau sumbing.
- Makanan mentah hendaklah dibasuh dengan air yang bersih supaya dapat mengeluarkan bakteria atau parasit yang melekat pada tanah atau darah.
- Papan pemotong yang digunakan untuk memotong sayuran membuat salad atau sajian buah-buahan hendaklah diasingkan daripada papan pemotong untuk makanan yang belum dimasak bagi mengelakkan pencemaran silang.
- Jika sajian yang hendak dihidangkan itu dimakan mentah, kurangkan sentuhan dengan tangan dan gunakan alat seperti penyepit, sudu/garfu semasa menyediakan makanan tersebut.
- Makanan hendaklah dimasak pada suhu didih (100 oC keatas) kerana bakteria dapat dimusnahkan pada suhu itu.
- Amalkan kebersihan diri dan pakai pakaian yang bersih serta kemas semasa menyediakan makanan.
*Pemilihan Bahan Makanan
# Bahan makanan hendaklah dibeli dari tempat yang bersih.
# Bekas untuk meletakkan atau membungkus makanan hendaklah bersih.
# Pastikan memilih bahan makanan yang bersih dan segar, contohnya; ikan, udang, ayam, dan daging
(boleh diketahui kesegarannya melalui warna, bau, dan tekturnya)